Normal_fiets_amsterdam_grachten

In navolging van andere universiteitssteden krijgt ook Amsterdam een jonge academie. De Amsterdam Young Academy (AYA) wordt het platform van talentvolle jonge wetenschappers van de UvA en de VU. Dit weekend werden de eerste dertig leden van AYA bekend gemaakt. Op 6 november zal het platform officieel gelanceerd worden. Directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum zal dan de dertig nieuwe leden installeren. Dit melden de UvA en VU.

AYA is een initiatief van vijf Amsterdamse (voormalige) leden van De Jonge Akademie van de KNAW. Zij vonden dat Amsterdam een eigen platform voor jonge wetenschappers verdiende. Het platform moet een onafhankelijke plek worden voor vrij intellectueel debat en daarnaast de samenwerking tussen beide universiteiten bevorderen.

Het oprichtingsbestuur heeft de eerste dertig leden geselecteerd uit kandidaten die vanuit beide universiteiten zijn genomineerd. Selectiecriteria waren, naast dat de kandidaat maximaal acht jaar geleden is gepromoveerd, een aantoonbaar enthousiasme voor wetenschap, interdisciplinariteit en voor de vertaling van wetenschap naar de samenleving. De huidige Amsterdamse leden van De Jonge Akademie zullen ook deel gaan uitmaken van AYA.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids