Team LUMC wint Battle of the Universities met innovatieve dialysenaald

Een team van jonge wetenschappers verbonden aan het LUMC werd vrijdag uitgeroepen tot winnaar van de derde editie van de Willem Kolff Battle of the Universities. Het Leidse team ontwikkelde een innovatieve dialysenaald, die zich automatisch terugtrekt wanneer het in contact komt met de bloedstroom. De bekendmaking vond plaats op de Wetenschapsdag 2018, een symposium van de Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, de Willem Kolff Stichting, NfN en Niernieuws. Het winnende team ontvangt een prijs van 7.500,- euro om hun idee verder te ontwikkelen. Dit meldt de Nierstichting.

Jasper Boomker, programmamanager bij de Nierstichting: “De jury, bestaande uit wetenschappers, artsen en patiënten-vertegenwoordigers, was erg onder de indruk van het enthousiasme en de goede ideeën van alle teams. Het Leidse idee viel op door de eenvoud van het concept en de goede uitwerking. En door de stappen die al zijn gezet richting concrete toepassing.”

Winnende concept: automatisch terugtrekkende naald

Bij hemodialyse wordt de dialysemachine aangesloten op de bloedbaan met een shunt: een ader die geschikt is gemaakt om vaak aan te prikken. Dit aanprikken is pijnlijk en gaat vaak verkeerd. Regelmatig gaat de naald door de ader heen, wat leidt tot blauwe plekken of infecties. Soms kan de shunt zelfs niet meer worden gebruikt. Het team van het LUMC ontwikkelde een naald die zich automatisch terugtrekt wanneer deze in contact komt met de bloedstroom. Dit voorkomt het doorprikken van de ader. Op het concept is patent aangevraagd.

Finalisten

Donderdag presenteerden de zes deelnemende universitaire teams hun ideeën en maakte een vakjury de drie finalisten bekend. Naast het team van het LUMC, behaalden het Radboudumc en het UMCU de finale. Zij presenteerden hun idee vrijdag voor het publiek van de Wetenschapsdag 2018, dat vervolgens de winnaar koos.

Battle of the Universities

De Battle of the Universities is een initiatief van de Willem Kolff Stichting en de Nierstichting met als doel jonge wetenschappers uit te dagen om met vernieuwende oplossingen te komen die de  behandeling van nierfalen verbeteren. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids