Normal_g

Gistermiddag zijn de Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst uitgereikt. De Heinekenprijzen zijn de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland. Ze worden eens in de twee jaar uitgereikt. Ook werden er vier Heineken Young Scientists Awards uitgereikt. Dit meldt de KNAW.

De Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst werden uitgereikt aan biomedicus Peter Carmeliet (Universiteit van Leuven), bioloog Paul Hebert (University of Guelph), neurowetenschapper Nancy Kanwisher (MIT), historicus John McNeill (Georgetown University), biofysicus Xiaowei Zhuang (Harvard University) en beeldend kunstenaar Erik van Lieshout. 
 
De winnaars worden geselecteerd door jury’s die door de KNAW zijn samengesteld uit topwetenschappers afkomstig uit binnen- en buitenland. De wetenschappelijke Heinekenprijzen bedragen elk 200.000 dollar. De Heinekenprijs voor Kunst bedraagt 100.000 euro, waarvan de helft moet worden besteed aan een publicatie of expositie.
 
 De Heinekenprijzen zijn genoemd naar Dr. Henry P. Heineken (1886-1971); Dr. Alfred H. Heineken (1923-2002); en naar Charlene L. de Carvalho-Heineken (1954), voorzitter van de Dr. H.P. Heineken Stichting, de Dr. A.H. Heineken Stichtingen en de C.L. de Carvalho-Heineken Stichting, die de Heinekenprijzen financieren.
 
Ook werden er vier Heineken Young Scientists Awards (elk 10.000 euro) uitgereikt aan vier jonge, veelbelovende Nederlandse wetenschappers: aardwetenschapper Peter Bijl, biochemicus Joost Snijder, rechtssociologe Maartje van der Woude en neuropsycholoog Marie-José van Tol.
 
 De Heineken Young Scientists Awards zijn een belangrijke aanmoedigingsprijs voor getalenteerde jonge onderzoekers die als voorbeeld kunnen dienen voor andere jonge onderzoekers en wetenschappers.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids