Normal_helaal_universum_sterren_sterrenhemel_ruimte_space

De Christiaan Huygens Wetenschapsprijs wordt sinds 1998 jaarlijks uitgereikt en stimuleert vernieuwend onderzoek in de vakgebieden waarin Christiaan Huygens uitblonk. Per jaar staat een ander vakgebied centraal. In 2018 zijn dat de ruimtewetenschappen. Dit meldt de KNAW.

In 2018 staat het vakgebied Ruimtewetenschappen centraal. Voor de 21e editie van de prijs zijn genomineerd:
  • Tjalling de Haas voor zijn dissertatie: ‘Life, death and revival of debris-flow fans on Earth and Mars: fan dynamics and climate inferences’. In zijn onderzoek past De Haas kennis uit de geologie toe op onderzoek naar de planeet Mars. 
  • Adrian Hamers voor zijn dissertatie: ‘Hierarchical Systems’. Kern van het onderzoek is de methode om de seculaire evolutie van meervoudige ster- en planeetsystemen nauwkeurig uit te rekenen. 
  • Nienke van der Marel voor haar dissertatie: ‘Mind the Gap: Gas and Dust in Planet-forming Disks’. Het onderzoek richt zich op roterende gas- en stofschijven rondom jonge sterren, die de oorsprong van planeten vormen. Haar grote ontdekking betreft het eerste aantoonbare bewijs van een grote ‘dust trap’ waarin planetenesimalen (de bouwstenen van planeten) kunnen groeien.
 
De jury wordt ieder jaar samengesteld uit leden van de KNAW. Voorzitter is Amina Helmi, hoogleraar sterrenkunde, astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen. De andere leden zijn Henny Lamers, hoogleraar sterrenkunde, astrofysica aan de Universiteit van Amsterdam en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en Jason Hessels, universitair hoofddocent sterrenkunde, astrofysica aan de Universiteit van Amsterdam en lid van De Jonge Akademie.
 
De winnaar van de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor ruimtewetenschappen 2018 wordt op 8 oktober 2018 bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in de Oude Kerk in Voorburg. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids