Normal_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress_burnout

Studenten hebben steeds vaker last van stress en andere psychische problemen. Een belangrijke oorzaak daarvan is de (toenemende) prestatiedruk die zij ervaren. Universiteit Leiden start daarom een taskforce Studentenwelzijn die zich gaat bezig houden met de mentale gezondheid van Leidse studenten. Dit meldt Universiteit Leiden.

In Tubantia vertelt huisarts Cees Jansen van de campuspraktijk van de Universiteit Twente over het groeiend aantal studenten dat binnenkomt met burn-outachtige verschijnselen. Bij veel van hen speelt ook een drank- of drugsprobleem. Uit een rondgang van de Volkskrant blijkt dat ook andere studentenhuisartsen dit beeld herkennen. Zij krijgen steeds vaker studenten op het spreekuur met vermoeidheidsklachten, angstaanvallen en concentratieprobleem, soms in combinatie met een verslaving.

De studentenpartij ONS van de Universiteit Leiden vroeg voor de zomer al aandacht voor dit probleem in de Universiteitsraad. Het College van Bestuur erkent het probleem van studiestress en prestatiedruk en heeft besloten een taskforce op te richten. De taskforce zal bestaan uit studenten, studentenpsychologen- en decanen en experts op het gebied van stress. Zij gaan in kaart brengen hoe groot het probleem is onder Leidse studenten en welke voorzieningen en maatregelen het welzijn van de studenten kunnen bevorderen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids