Normal_normal_drank_drinken_alcohol_jeugd_jongeren_kinderen_comazuipen

De huisartsenpraktijk op de campus van Universiteit Twente ziet het aantal studenten met psychische en/of verslavingsproblemen groeien. Het aantal jongeren met klachten is zodanig dat de praktijk om meer ondersteuning vraagt van Tactus, de organisatie voor verslavingszorg in Oost-Nederland. Dit meldt Tubantia.

Volgens medewerkers van de praktijk zorgt onder meer het huidige onderwijssysteem voor meer tijdsdruk en dus meer stress bij studenten. Op de Twentse universiteit is het bovendien zo dat studenten drie van de vier kwartielen (periodes waarin het studiejaar is opgedeeld, red.) moeten halen om door te mogen naar het tweede studiejaar. Studenten van de UT zouden dit systeem als demotiverend en stressvol ervaren. Op de huisartsenpraktijk komen veel studenten binnen met burnout-achtige klachten. Bij de helft van hen speelt ook een drank- of drugsprobleem.
 
Huisarts Cees Jansen en praktijkondersteuner Saskia Schippers maken zich zorgen over de “dranks- en drugscultuur”. Vooral bij studentenverenigingen en disputen is daar sprake van. “Per tien patiënten zijn er zeker een of twee die meer drinken dan de door mij gehanteerde veilige grens van 15 glazen alcohol per week”, zegt huisarts Jansen. Hij vindt het vooral zorgelijk dat veel studenten er lacherig over doen omdat dat alcohol ‘er nu eenmaal bij hoort’.
 
Uit landelijk onderzoek van het CBS bleek eerder dat universitaire studenten meer drinken dan studenten in het mbo en hbo. In dit onderzoek uit 2013 dronk 17 procent van de wo-studenten overmatig veel alcohol.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids