Normal_college_leeg_stoelen

WO in Actie voert vanaf vandaag landelijk actie tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs. Deze begint vanavond officieel met een Night of Protest in Amsterdam. Vier dagen lang protesteren studenten en docenten tegen de steeds verder oplopende werkdruk in het hoger onderwijs. Dit meldt Het Parool.

WO in Actie wil de werkdruk in het hoger onderwijs bestrijden. In plaats van bezuinigingen die leiden tot nog hogere werkdruk, wil de werkgroep meer geld voor 4000 nieuwe docenten en investeren in zowel wetenschappelijk onderwijs als onderzoek.
 
De protestgroep Humanities Rally, die zichzelf in april nog had opgeheven, steunt WO in Actie. Zij organiseren de Night of Protest, als startschot voor nieuwe protesten. In een opiniestuk in Het Parool stellen ze de bureaucratie en uitholling van het onderwijs aan de kaak als gevolg van de bezuinigingen. Volgens de beweging degenereert het hoger onderwijs “tot een diplomafabriek die geen kritische, creatieve denkers en onderzoekers meer voortbrengt”. Ze pleiten daarom voor onderwijs dat studenten en docenten de mogelijkheid biedt zich naar eigen inzicht intellectueel te ontwikkelen.
 
Mochten de acties zonder gevolg blijven, dan komt er in september een nieuwe actieweek met openluchtcolleges op verschillende plekken in Amsterdam. Een officiële staking daarna wordt niet uitgesloten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids