sKan, winnende uitvinding van de James Dyson Award 2017

Vanaf 27 maart is de James Dyson Award open voor inschrijvingen. De wedstrijd geeft studenten en net afgestudeerden in engineering en design een unieke kans om hun probleem oplossende uitvindingen te tonen op een internationaal platform. De opdracht is eenvoudig, ontwerp iets dat een probleem oplost, groot of klein. De winnaar zal via de wedstrijd heel wat internationale bekendheid vergaren en krijgt 33.500 euro prijzengeld om zijn idee verder te ontwikkelen. Dit meldt Dyson.

De James Dyson Award heeft de afgelopen 14 jaar steeds meer internationale erkenning gekregen omdat het uitstekende ideeën van over de hele wereld aantrekt. Vindingrijkheid is overal. De James Dyson Award wil zoveel mogelijk jonge uitvinders steunen en dit jaar zal de competitie inzendingen uit vier extra landen aanvaarden: Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten, Zweden en de Filipijnen. Dat brengt het totaal op 27 landen.

James Dyson: “Jonge ingenieurs en designers hebben perspectief en een tomeloze intelligentie die hen ongelooflijk bedreven maakt in het oplossen van problemen. Hun ideeën worden makkelijk genegeerd maar wanneer ze gekoesterd en gevierd worden zijn ze revolutionair. Een product of technologie ontwikkelen is een lang en ontmoedigend proces en de James Dyson Award viert inventieve jonge mensen die het aandurven om aan dat proces te beginnen. De Award maakt winnaars van onze toekomstige uitvinders en begeleidt hen naar success in de toekomst. Ik kijk er enorm naar uit om te zien wat voor verrassende ideeën de wedstrijd dit jaar brengt.

De wedstrijd erkent ingenieuze desigers en ingenieurs die het status quo uitdagen en meer willen doen met minder. De beste uitvindingen zijn vaak de eenvoudigste, maar ze bieden een intelligente oplossing voor een alledaags probleem. Vorige winnaars hebben problemen als overbevissing, duurzaamheid in de kleding industrie en voedselverspilling aangepakt. De internationale prijs ging vorig jaar naar the sKan, een goedkoop opsporingstoestel voor melanoom dat verkeerde diagnoses voorkomt.

Meer informatie op www.jamesdysonaward.org

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids