Logo_logo_knaw

De internationale jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst kent de wetenschapsprijs unaniem toe aan beeldend kunstenaar Erik van Lieshout. Hij ontvangt 100.000 euro, waarvan de helft is bestemd voor een publicatie en/of tentoonstelling. Van Lieshout krijgt de prijs op donderdag 27 september 2018 uitgereikt in Amsterdam. Dit meldt de KNAW.

Erik van Lieshout (Deurne, 1968) woont en werkt in Rotterdam. Hij is opgeleid aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en de Ateliers ’63 in Haarlem (1990-1992). Zijn werk bestaat uit tekeningen, collages, sculpturen en videowerken, vaak vermengd tot multimediale installaties. Hij is zelf altijd aanwezig in zijn videowerk. De jury roemt het werk van Erik van Lieshout vanwege het radicale, het persoonlijke en het confronterende karakter. Hij gaat op zoek naar de pijnpunten van de maatschappij in zijn eigenzinnige tragikomische stijl. 

Alfred Heineken stelde de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst in als erkenning en aanmoediging van toptalent in de kunsten. De stichting reikt de prijs sinds 1988 eens in de twee jaar uit aan een uitmuntende, in Nederland wonende en werkende kunstenaar. De prijs bestaat uit een trofee, een publicatie en/of tentoonstelling (ter waarde van 50.000 euro) en een geldbedrag van 50.000 euro.
 
De Dr. A.H. Heinekenprijs voor Kunst staat niet op zichzelf. Het is ruim vijftig jaar geleden dat de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica voor het eerst werd uitgereikt. Aan die internationaal prestigieuze wetenschapsprijs werden in de jaren erna vervolgens nog vijf Heinekenprijzen toegevoegd: de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst (1988), de Geneeskunde (1989), de Milieuwetenschappen (1990) en de Historische Wetenschap (1990) en de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen. Daarnaast zijn er vier Heineken Young Scientist Awards. 
 
Alle Heinekenprijzen worden eens in de twee jaar uitgereikt. De laureaten worden geselecteerd door jury’s die zijn samengesteld uit leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, De Jonge Akademie en internationale experts. De wetenschappelijke Heinekenprijzen bedragen elk 200.000 dollar. De aanmoedigingsprijzen voor jonge wetenschappers bedragen elk 10.000 euro. Eind april 2018 worden de laureaten van de wetenschapsprijzen bekendgemaakt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids