Normal_protest__staken__actie__demonstratie

Actiegroep De Nieuwe Universiteit (DNU) heeft afgelopen nacht met verf een groot rood vierkant aangebracht op het Maagdenhuis, het pand waar het bestuur van de Universiteit van Amsterdam gevestigd is. De actiegroep zorgde er drie jaar gelden al voor dat hetzelfde Maagdenhuis werd bezet en komt nu opnieuw in actie. Dat meldt Het Parool.

Destijds kwamen de boze studenten in actie vanwege de vele bezuinigingen en hoge werkdruk. Een dreiging van een ontruiming door de ME zorgde er uiteindelijk voor dat er een eind kwam aan de bezetting van het pand. Ook nu lijkt de actiegroep boos te zijn om dezelfde redenen. De studenten van DNU geven aan dat er qua werkdruk nog steeds niets is veranderd door het bestuur van de universiteit.

Met het bekladden van de voorgevel van het Maagdenhuis wil de actiegroep een signaal afgeven. Geert van Dam, voorzitter van het college van bestuur van de UvA, zegt dat er alles aan wordt gedaan om de werkdruk en de financiële problemen op te lossen. Hij vindt de beschuldigingen van de studenten dat er niets gebeurt behoorlijk ver gaan. Hij zegt dezelfde zorgen te hebben als de studenten, maar volgens hem kan er nu eenmaal niet op alle punten ijzer met handen worden gebroken.

De studenten van DNU overwegen om opnieuw een pand van de universiteit te bezetten als er geen veranderingen worden doorgevoerd. Docenten wordt tevens opgeroepen te staken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids