Logo_lsvb__studentenbond__logo

De Rijksuniversiteit Groningen maakte vandaag bekend dat hun plan om een campus in het Chinese Yantai te openen, van de baan is. De bekendmaking volgde op het nieuws dat een meerderheid van de Universiteitsraad tegen de plannen is. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is opgelucht dat het Chinese project van de baan is. Dit meldt de LSVb.

Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb: “Universiteiten moeten zich richten op het verzorgen van goed onderwijs en onderzoek, en niet op het openen van buitenlandse filialen. Wij zijn heel blij dat de universiteit eindelijk inziet dat dit een slecht plan was.”

De afgelopen tijd werden er steeds meer bezwaren tegen het plan duidelijk. Zo was er geen sprake van academische vrijheid en zou er een secretaris van de Communistische Partij plaats nemen in het bestuur van de campus. Bovendien kon niet gegarandeerd worden dat er geen Nederlands belastinggeld naar China zou vloeien. Vandaag werd bekend dat de medezeggenschapsfracties DAG en Calimero tegen het plan zijn.

De LSVb wil dat andere hogescholen en universiteiten lessen trekken uit de ervaringen in China Sewbaransingh: “Bestuurders van hogescholen en universiteiten moeten bij hun kerntaak blijven en geen multinational spelen aan de andere kant van de wereld.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids