VU leent honderdveertig miljoen voor onderzoekgebouw en vergroening

Het oudste gebouw van de campus van de Vrije Universiteit (VU) voldoet niet meer aan de huidige milieu-eisen en is daarom aan vervanging toe. Om die reden heeft de VU een lening van honderdveertig miljoen afgesloten, zodat het een nieuw multifunctioneel onderzoeksgebouw kan realiseren en daarnaast het energiecentrum van de campus kan vergroenen. Dit meldt het Parool.

Het nieuwe gebouw komt op de plek waar nu de sportvelden zijn, en zal onder meer elektromicroscopie- en laserlaboratoria huisvesten, evenals kantoorruimtes en collegezalen. De precieze uitvoering en inrichting wordt samengesteld op basis van de eisen van de onderzoekers die in het gebouw aan het werk zullen gaan. Zo moeten laserlaboratoria trillingsvrij zijn en mag er in een elektromicroscoie-laboratorium geen elektromagnetische straling zijn.

De investering maakt eveneens onderdeel uit van het ‘energy master plan’ dat de universiteit heeft opgesteld om de economische voetafdruk van de campus te verlagen. Het geld wordt namelijk ook deels gebruikt om het energiecentrum te verduurzamen. De realisatie van het nieuwe pand sluit goed aan bij het modernisatieproces waarin de universiteit zich al jaren bevindt.

De lening is afgesloten met de Europese Investeringsbank (EIB) en BNG Bank.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids