Normal_spaghetti-267286_960_720__1_

Michael Afanasyev, promovendus aan de TU Delft en tevens aanhanger van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, wilde tijdens zijn promotie een piratenpak aan. Toen de universiteit daar een stokje voor stak, stapte de pastafarian naar het College voor de Rechten van de Mens. Het College heeft nu geoordeeld dat er geen sprake is van discriminatie op basis van geloof. Dit meldt het AD.

Volgens gelovigen van de Kerk zijn piraten goddelijke wezens. Afanasyev beschouwt zijn piratenpak dan ook als een ceremonieel priesterlijk kostuum. Het pak wordt gedragen bij officiële gebeurtenissen. De wetenschapper vindt dat hij net als andere gelovigen het recht heeft om zijn proefschrift te verdedigen in kleding die past bij zijn geloof. De universiteit zegt altijd ruimte te hebben voor iemands persoonlijke wensen, maar een piratenpak is net een stap te ver en niet passend voor een plechtige gebeurtenis als een promotie. Afanasyev diende daarop een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Volgens het mensenrechtencollege is er geen sprake van discriminatie omdat het piratenkostuum "niet in brede kring wordt gezien als een uiting van geloof". De wetenschapper is dan ook niet verplicht het kostuum bij officiële gelegenheden te dragen. Het college vind bovendien dat de promovendus niet voldoende heeft kunnen uitleggen waarom zijn promotie een goed moment is om zijn geloof uit te dragen.

Afanasyev vindt de onbekendheid van zijn geloof geen goed argument om de klederdracht te verbieden. "Als het nergens wordt toegestaan, komen we ook nooit aan bekendheid". Hij wil opnieuw met de universiteit om tafel om te kijken op welke manier hij wel uiting kan geven aan zijn geloof, bijvoorbeeld door het dragen van een vergiet, het traditionele hoofddeksel van de pastafari.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids