Normal_naamloos3

Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, ontvangt dit jaar de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de KNAW. Ze krijgt de prijs, een bedrag van 25.000 euro, voor haar gehele oeuvre. Crone doet onderzoek naar de ontwikkeling van het puberbrein. Dit meldt KNAW.

Crone heeft als een van de eersten ter wereld pubers, hun leefwijze en de neurologische processen in hun hersenen systematisch door de jaren heen gevolgd. Ze ontdekte dat niet elk onderdeel van het menselijk brein zich tegelijk ontwikkelt. In de puberteit nemen delen van de hersenen die emotie ervaren een voorsprong op de delen die belangrijk zijn voor beheersing. Dat helpt ongeremd, risicovol en onverantwoord pubergedrag te verklaren.
 
Met haar vernieuwende inzichten heeft Crone richting gegeven aan een heel nieuw onderzoeksveld. In Leiden doet het door haar opgerichte Brain and Development Research Center onderzoek naar hersenprocessen van pubers. Ze gebruikt daarvoor combinaties van allerlei verschillende wetenschappelijke methoden, van functionele MRI-hersenscans en hartslagmetingen tot psychologische testen.
 
Kenmerkend voor Crone is dat zij de adolescentie niet ziet als een onvermijdelijk kwaad maar als een nuttige ontwikkelingsperiode, een fase waarin de hersenen leren zich te oriënteren op een grotere sociale omgeving. De inzichten uit het onderzoek van Eveline Crone kunnen helpen om onderwijs en samenleving beter in te richten met het oog op de mogelijkheden van jongeren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids