Normal_images

De competitie voor financiering van onderzoeksvoorstellen blijft toenemen. Tegelijk daalt het percentage voorstellen dat daadwerkelijk gefinancierd wordt. De NWO gaat daarom een reeks maatregelen invoeren om de aanvraagdruk voor wetenschappers te verminderen. Dit meldt NWO.

Ten eerste moet er meer samenwerking komen tussen de universiteiten en NWO. Universiteiten dienen actiever een beleid te voeren waarbij ze stimuleren dat alleen kansrijke onderzoekers met een onderzoek dat past bij de prioriteiten van de instelling een aanvraag bij NWO indienen. NWO zal de instellingen meer gedetailleerde informatie geven over de beoordeling van de ingediende voorstellen. Dit geeft de universiteiten de mogelijkheid om selectiever te werk gaan om de beste onderzoekers en consortia aanvragen te laten indienen bij NWO.
 
Een andere maatregel die NWO gaat nemen is het uitstellen van calls waarvan NWO verwacht dat het honoreringspercentage onder 25 procent zal komen, totdat er voldoende middelen beschikbaar zijn. Voor welke calls deze maatregel precies zal gelden wordt nog uitgewerkt. Uitgesloten is de Vernieuwingsimpuls (VI): daarvoor treft NWO specifieke maatregelen.
 
NWO gaat een deel van de middelen voor Vernieuwingsimpuls reserveren om onderzoekers die excellent scoren bij ERC Starting Grant en ERC Consolidator Grant - maar desondanks geen honorering krijgen – alsnog te honoreren. Voorwaarde is dat ze niet voor beide programma’s tegelijk een voorstel indienen. Als ze in dat jaar ook een VI-aanvraag hebben ingediend geldt echter wel de VI-beoordeling. Deze maatregel heeft als voordeel dat onderzoekers slechts één aanvraag hoeven te schrijven.
 
Een andere maatregel is dat NWO een nieuw toetsingscriterium gaat invoeren. Naast kwaliteit en past performance zal er een inbeddingsgarantie afgegeven moeten worden vanuit de universiteit. Daarmee tonen de instellingen hun commitment voor inbedding en uitvoering van het project in hun organisatie. Hiermee wil NWO bereiken dat onderzoekers eerst aansluiting zoeken bij een universiteit en daarna een voorstel indienen bij NWO.
 
NWO zal een experiment opstarten met het ‘sand pit’-model voor een beperkt aantal financieringsinstrumenten dat zich daarvoor leent. Bij dit model gaat een commissie in gesprek met een aantal consortia om de beste ideeën, expertise en faciliteiten bij elkaar te brengen. Andere experimenten, zoals het Self Organized Fund Allocation model (SOFA) waarbij wetenschappers onderling zelf geld verdelen, sluit NWO niet uit, maar wordt nog als prematuur gezien op dit moment.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids