Normal_sleutels_huis_studentenhuis_studentenkamer_hand

Internationale studenten die in Groningen studeren omschrijven hun zoektocht naar een kamer in de stad als een ‘hel’. Volgens de studenten zijn er veel te veel buitenlandse studenten in Groningen, maar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) spreekt dat tegen. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Sommige internationale studenten hebben de eerste nachten van hun studietijd in Groningen moeten doorbrengen op een camping buiten de stad. Niet iedereen vond dit een fijne ervaring. Studenten die zich na aankomst in de stad meldden bij woningcorporatie Lefier kregen vol ongeloof te horen dat er een wachtlijst is van vijf jaar op een kamer. De maanden voorafgaand aan hun vertrek naar Nederland hebben de meeste studenten al flink hun best gedaan om op verschillende manieren aan een woonplek te komen. Zonder resultaat.

Campings zijn een tijdelijke oplossing, maar ook van AirBnB en hostels wordt door de buitenlandse studenten gebruikgemaakt. Campingeigenaar van de camping in het Stadspark Jan-Willem van Swieten zegt dat er dit jaar meer studenten bij hem aanklopten dan andere jaren, niet alleen voor een campingplek, maar ook met de vraag of hij elders woonruimte verhuurt. Ook Lefier erkent de toename van het aantal internationale studenten in de stad. Er wordt zelfs gesproken van een verdubbeling van het aantal reacties op een kamer.

Veel internationale studenten zouden graag zien dat de RUG een limiet instelt op het aantal studenten dat naar de stad komt, zeker ook omdat Groningen zowel een universiteit als hogeschool heeft. Volgens woordvoerster Jorien Bakker van de RUG is er echter geen sprake van een teveel aan buitenlandse studenten. Volgens haar zijn er evenveel kamers als het totale aantal studenten in de stad (35.000). Voor internationale studenten is er een tekort van 200 tot 250 kamers. Bakker geeft aan dat de onderwijsinstellingen best willen helpen, maar dat studenten uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van een kamer. Bakker verwacht dat er voor elke student binnen nu en twee maanden een plek is gevonden.

De RUG heeft inmiddels samen met de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen toch actie ondernomen en het oude asielzoekerscentrum ingericht als tijdelijk studentencomplex. Ongeveer honderd studenten maken hier gebruik van en volgens Bakker wordt er momenteel druk gekeken of er meer van dit soort locaties ingericht kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids