Normal_jongeren__telefoon__mobiel__sms__whatsapp__puber__vo__po

De Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) wil dat studenten veilig deelnemen aan het verkeer zonder hun smartphone te gebruiken. De universiteit heeft op een druk kruispunt bij de onderwijsinstelling waarschuwingsdriehoeken geplaatst om de studenten alert te houden. Dat meldt Het Parool.

Het doel van de zogeheten ‘smombieborden’, samengesteld uit de woorden smartphone en zombie, is om het aantal verkeersongelukken te verminderen. Vier gele driehoeken zijn er op de stoep aangebracht waarop twee personen zijn afgebeeld die naar hun telefoon kijken in plaats van naar het verkeer. Woordvoerder Wessel Agterhof van de VU hoopt met deze felle borden de studenten te bereiken en uiteindelijk bij te dragen aan een hogere veiligheid op het drukke kruispunt.

Het gaat om de kruising van De Boelelaan met de Buitenveldertselaan. De afgelopen maanden vonden daar regelmatig ongelukken plaats doordat mensen niet op het verkeer letten. In twee van de gevallen ging het om mensen die met een tram in botsing kwamen en daarbij zware verwondingen opliepen.

De gevaarlijke verkeerssituatie is regelmatig onderwerp van gesprek tussen de VU, de gemeente Amsterdam en bedrijven. Agterhof zegt dat de toename van kantoorpanden, het drukker wordende nabijgelegen ziekenhuis en de groei van studenten op de VU tot steeds meer drukte leiden op het kruispunt. Hij vindt dan ook dat de verkeersveiligheid meer onder de aandacht moet komen.

Volgens Agterhof is de gemeente verantwoordelijk voor maatregelen, maar met de ‘smombieborden’ heeft de VU alvast een stap gezet voor meer veiligheid. Ook zijn er bij oversteek met de tram inmiddels hekjes geplaatst, zodat het risico op aanrijdingen afneemt.  

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids