Normal_drie_gezusters_studenten_groningen

Studenten vinden Groningen de leukste stad van Nederland om in te studeren. Op de tweede plaats komt Nijmegen, gevolgd door Utrecht. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier.

De steden die als studentenstad worden aangemerkt moeten minimaal duizend voltijdstudenten ingeschreven hebben staan. Deze studentensteden zijn vervolgens op drie verschillende punten met elkaar vergeleken. Zo werd er beoordeeld op de aantrekkelijkheid van kroegen, clubs en restaurants; de culturele trekpleisters in de stad en ten derde werd gekeken naar de studentendichtheid: het aantal studenten ten opzichte van het totale aantal inwoners in de stad.

Wat betreft het eerste punt, de horeca, keek Elsevier naar het oordeel dat studenten vorig jaar gaven in de Nationale Studentenenquête (NSE). In dat vraagonderzoek werd studenten ook gevraagd naar de culturele activiteiten in hun studiestad. Een hoge studentendichtheid is voor studenten gunstig, omdat een stad in dat geval vaak veel voorzieningen heeft voor deze groep jongeren. Niet alleen op dit punt scoorde Groningen het hoogst, ook wat betreft horeca en cultuur kwam de stad in het noorden van het land als beste uit de bus.

Elsevier vergeleek de verschillende studentensteden met elkaar als onderdeel van het onderzoek Best studies 2016. Dit onderzoek geeft studenten jaarlijks handige informatie over de opleidingen die er zijn in het hbo en wo. De editie van Best studies voor dit jaar verschijnt binnenkort.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids