Normal_college__studenten__collegezaal__studie
In 2016 haalde 70 procent van de universitaire studenten binnen vier jaar het bachelordiploma, een lichte stijging ten opzichte van 2015. 7 procent van de studenten die in 2015 een studie begon, is gestopt met een universitaire opleiding, 78 procent heeft zijn studie vervolgd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).
Uit de cijfers van de laatste tien jaar blijkt dat het studietempo onder bachelorstudenten flink is toegenomen. Haalde in 2006 nog 53 procent van de studenten binnen vier jaar hun bachelordiploma, in 2016 staat de teller op 70 procent, een toename van 17 procent. Een belangrijke reden voor het hogere studietempo is de invoering van de ‘harde knip’ in het studiejaar 2012/2013. Studenten mochten pas met een master beginnen nadat zij hun bachelordiploma behaald hadden. 
 
Het percentage uitvallers ligt op hetzelfde niveau als vorig jaar met 7 procent. Deze studenten stoppen met een studie in het hoger onderwijs, of gaan een opleiding in het hbo doen. Daarnaast gaat 7 procent van de studenten naar een andere universiteit en 8 procent naar een andere opleiding bij dezelfde universiteit. Tenslotte gaat 78 procent van de studenten door met dezelfde studie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids