Normal_universiteit_utrecht_800px-utrecht-uithof__from_cambridgelaan_01_wiki_-c_

De Universiteit Utrecht staat op de hoogste plek (59) van alle Nederlandse universiteiten op de Leiden CWTS Ranking. Deze lijst geeft inzichten weer in de prestaties van 900 universiteiten wereldwijd op vijf wetenschapsgebieden. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) volgen respectievelijk op plaats 74 en 89. Dit meldt leidenranking.com.

De Universiteit Utrecht zakt in vergelijking met vorig jaar 6 plaatsen. De UvA behoudt dezelfde plek in de ranking en ook de RUG daalt met 3 plaatsen. De Erasmus Universiteit en de Vrije Universiteit van Amsterdam vallen net buiten de top 100 met respectievelijk plek 102 en 103. Vorig jaar was dit respectievelijk 96 en 104. 
 
Op het gebied van Social sciences and humanities is Nederland het meest vertegenwoordigd. Maar liefst negen universiteiten staan in de top 100, waarvan de UvA de eerste plek bekleedt op plaats 8. De eerste 15 plaatsen in Physical sciences and engineering worden gedomineerd door universiteiten uit de landen China en Japan. Nederland is pas op de 225e plek te vinden met de Universiteit Twente. Voor het wetenschapsveld Biomedical and health sciences zijn zeven Nederlandse universiteiten in de top 100 te vinden, waarvan in de top 50 Universiteit Utrecht (37), Erasmus Universiteit (40) en de UvA (44). De overige twee wetenschapsgebieden zijn Life and earth sciences en Mathematics and computer sciences.
 
De Leiden CWTS Ranking geeft inzichten weer in de prestaties van 900 universiteiten wereldwijd in de periode van 2012 tot 2015. Daarbij ligt de focus op wetenschappelijke impact en de samenwerking. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids