Normal_ut__universiteit_twente

De Universiteit Twente (UT) heeft moeite om nieuwe studenten uit de Randstad te werven. Volgens de universiteit is er sprake van een imagoprobleem. Om dat beeld te veranderen hield de UT deze week een open dag in de Twentse Ambassade in Amsterdam. Dat meldt het AD. 

De Twentse universiteit stuurde decanen van alle middelbare scholen in de provincie Noord-Holland een oproep om leerlingen uit te nodigen voor de open dag. Daar bleken deze week 60 vwo’ers op af te komen. Bijna nooit hebben studenten uit het westen van het land de UT-campus in Enschede bezocht tijdens een reguliere open dag. Velen van hen lieten afgelopen week weten zich geen beeld te kunnen vormen van de regio Twente.

Het doel van de bijzondere open dag in de ambassade was om leerlingen uit de Randstad te trekken. Van de 7000 studenten aan de UT is namelijk slechts 11 procent afkomstig uit Noord- en Zuid-Holland. Het merendeel komt uit Overijssel en Gelderland, terwijl het aantal vwo'ers in de Randstad juist toeneemt. De UT probeert daarop in te spelen. Na de open dag in Amsterdam heeft de universiteit het plan om ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht aan te doen.

Woordvoerders van scholengemeenschappen in Amsterdam denken wel een verklaring te hebben voor het lage aantal studenten dat vanuit hun regio naar het oosten trekt. Door de invoering van het leenstelsel is studeren duurder geworden; daarom kiezen jongeren uit financiële en praktische redenen vaker een studiestad dicht bij hun ouders.

Bij de keuze van een technische studie rolt Enschede dus niet als eerste uit de bus voor veel Amsterdamse leerlingen. Bij hen bestaat een behoorlijk vertekend en ‘dorps’ beeld van de regio Twente. Zij studeren op basis van hun vooroordelen liever in de populaire hoofdstad. Maar wellicht dat zij daar na de open dagen van de UT anders over denken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids