Normal_copyright_stockfreeimages__overleg_studie_samenwerken_studenten

Afgelopen zaterdag 15 april kregen alle (aankomende) studenten die deel hebben genomen aan een selectieprocedure van een fixusopleiding hun rangnummer te horen. Op basis van dit rangnummer wordt bepaald of de student wel of niet een plaats krijgt aangeboden bij de opleiding. Dit meldt Studiekeuze123.

Op basis van de selectie, maakt de hogeschool of universiteit een ranglijst van alle deelnemers. De student met het beste resultaat krijgt rangnummer 1 en komt bovenaan de ranglijst. Bijvoorbeeld, heeft een opleiding maximaal 100 plaatsen? Dan krijgen de studenten met rangnummer 1 tot en met 100 een plaats aangeboden. Studenten met de rangnummers 101 en hoger krijgen pas een plaats aangeboden als er plaatsen vrijkomen. Dat kan gebeuren als studenten die al een plaats hadden gekregen, deze niet tijdig accepteren, de aangeboden plaats weigeren of zakken voor hun eindexamen. Hoe hoger het rangnummer, des te kleiner de kans op een plaats.
 
Als het rangnummer binnen de capaciteit van de opleiding valt, dan krijgt de student ook een plaats aangeboden. De student moet de aangeboden plaats binnen twee weken nadat hij/zij het bericht heeft ontvangen accepteren via Studielink. Anders komt de plaats te vervallen. De instelling bepaalt tot wanneer zij doorgaat met het aanbieden van plaatsen. De mogelijkheid bestaat dus dat een student alsnog wordt geplaatst omdat er een plek is vrijgekomen. 
 
Er bestaat de mogelijkheid bezwaar te maken tegen de hoogte van het rangnummer. Op dewebsite van de onderwijsinstelling staat de procedure hiervoor vermeld.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids