Normal_vuist_ruzie__compfight_

Vandaag wordt de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie gehouden. De dag is door de Verenigde Naties ingesteld naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waarbij de politie het vuur opende op een groep mensen die demonstreerde tegen de apartheid. Tal van landen staan sindsdien stil bij het belang van de strijd tegen racisme en elke vorm van discriminatie op deze dag, waaronder Nederland.

Ook in Nederland is discriminatie nog aan de orde van de dag. Het College voor de Rechten van de Mens ontvangt bijvoorbeeld regelmatig signalen over discriminatie van studenten op basis van afkomst of religie bij het vinden van een stage. Discriminatie bij stages is bijzonder ernstig omdat de student de opleiding zonder stage vaak niet kan afronden. Bovendien is een stage vaak de opstap naar een eerste baan en de broodnodige werkervaring. 
 
In Nederland worden diverse acties georganiseerd om de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie onder de aandacht te brengen. De gemeente Amsterdam heeft als opdrachtgever aan studenten van de HvA-minor Diversiteit in de Stad gevraagd om de bekendheid van de dag te vergroten, met name onder jongeren. Hiervoor hebben studenten een vijftal events georganiseerd over onder andere arbeidsdiscriminatie. Studenten zullen hier onder andere ervaringen uitwisselen over moeilijkheden rond het vinden van een stage.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids