Normal_technische_universiteit_eindhoven__alleen_voor_tue___8_

TU Eindhoven (TU/e) is de mondiale nummer één in de samenwerking met de meest innoverende bedrijven wereldwijd. Dat stelt Times Higher Education naar aanleiding van een onderzoek onder universiteiten en hun relatie met vernieuwende technologiebedrijven. TU/e heeft in totaal 1.316 wetenschappelijke publicaties geproduceerd in samenwerking met de top 25 companies uit de lijst van zogenaamde Global Innovators. Dat meldt TU/e.

Times Higher wijst op het toegenomen belang voor universiteiten van goede relaties met het bedrijfsleven in de afgelopen decennia, naast de traditionele missie van onderwijs en onderzoek. De onderzoekers wijzen erop dat de TU/e bijna een kwart meer onderzoeken op haar naam heeft staan dan de nummer twee in de lijst, Harvard. Daar staat tegenover dat de citatie-impact van Harvard een stuk hoger is. Amerikaanse universiteiten domineren de lijst met vijftien noteringen. Nederland doet het overigens opvallend goed met vier noteringen, met de TU Delft (9e), Utrecht (20e) en de UvA (21e).

De ranglijst baseert zich op alle wetenschappelijke publicaties uit de periode tussen 1980 en nu via Clarivate Analytics (voorheen Thomson Reuters Intellectual Property & Science). Veel van de hoog gerankte universiteiten bevinden zich in de nabijheid van bedrijven uit de Global Innovators of hebben een bijzondere link met een dergelijk bedrijf. Voor de TU Eindhoven geldt dat met name voor Philips en NXP.

De Times Higher Education World University Rankings is een jaarlijks gepubliceerde ranglijst van universiteiten gerangschikt op onder meer de kwaliteit van het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek aan die instellingen. De ranglijst wordt samengesteld door het Britse tijdschrift Times Higher Education (THE), gebaseerd op gegevens verzameld door Thomson Reuters. De ranglijst wordt beschouwd als een van de drie invloedrijkste en meest vooraanstaande ranglijsten van universiteiten. THE houdt zich daarnaast bezig met onderzoek naar andere universiteitgerelateerde onderwerpen als entrepreneurship, innovatie en rankings per wetenschappelijke subject.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids