Logo_nrws_banner_245

Studenten die rechten studeren aan een Nederlandse universiteit en basiskennis hebben van straf- en strafprocesrecht kunnen meedoen aan de Nationale Requireerwedstrijd voor Studenten. Tijdens deze wedstrijd kruipen de studenten in de huis van een officier van justitie en kunnen laten zien dat ze vol overgave kunnen requireren. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De deelnemers doen eerst mee aan een voorronde op een rechtbank in het arrondissement van hun eigen universiteit. Aan de voorronde mogen acht studenten deelnemen. Deze voorronde vindt voor iedere universiteit plaats op vrijdag 17 maart 2017.

Een deskundige jury kiest uit de deelnemers de finalisten die door mogen naar de finale op vrijdag 21 april 2017 bij het Paleis van Justitie aan het IJdok in Amsterdam. De finalisten worden een dag eerder al ontvangen in Amsterdam en krijgen deze dag een workshop debattechniek van het Nederlands Debatinstituut en een masterclass van een bekende officier van justitie. De finalisten krijgen bovendien 's avonds een diner aangeboden waarbij verschillende kopstukken van het Openbaar Ministerie aan zullen schuiven en een overnachting in een hotel aan het IJdok in Amsterdam.

Op de finaledag laten de finalisten hun requisitoir horen aan een deskundige jury en moeten ze daarnaast in repliek reageren op een kort pleidooi van een bekende advocaat. De winnaar wordt beloond met een stageweek bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam, inclusief verblijf en deelname aan SummerCourt 2017. Op www.werkenbijhetom.nl is meer informatie te vinden over de wedstrijd en deelname.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids