Logo_fa_symposium_levens_verhalen

De Funeraire Academie organiseert op 15 december in Tilburg een bijeenkomst over verhalen en biografische schetsen die mensen op hun levensavond zelf (laten) optekenen of die van overleden personen worden opgesteld. De dag wordt georganiseerd door Tilburg School of Humanities (TSH) en het Meertens Instituut KNAW. Cultuurwetenschappers, psychologen en praktjkdeskundigen zullen spreken voer de persoonlijke, maatschappelijke en rituele betekenissen van deze verhalen. Dit meldt Tilburg University.

Het verhalen van individuele levens is tegenwoordig bijzonder populair. In diverse wetenschapsdomeinen zijn narratives en story telling in het algemeen en life writing in het bijzonder sterk opgekomen als onderzoeksthema. Ze worden als bron gebruikt of als genre in de analyse betrokken, denk aan culture studies, literatuurwetenschap, discourse analysis, erfgoedstudies, pelgrimagestudies, maar ook psychologie en therapeutische domeinen.

Aan de hand van praktijken en dilemma´s reflecteren uiteenlopende experts tijdens het symposium op het thema en gaan ze in discussie met het publiek. Sprekers zijn onder meer prof. dr. Theo Meder (Meertens Inst en RUG), prof. dr. Léon Hanssen (Tilburg University), dr. Monica Soeting en Nina Wijsbek, MA (Nederlands Dagboekarchief), prof. dr. Gerben Westerhof (UT en Story Lab), Noortje Kessels (Literair Productiehuis Wintertuin), ds. Aart Mak (Kerk zonder grenzen, Momentaal), Hannie Vonk (HUB) en Marco Martens verzorgt een mix van spoken word en muziek. De dagvoorzitters zijn prof. Paul Post (Tilburg University) en prof. Peter Jan Margry (Meertens Instituut en UVA).

De Funeraire Academie is een platform waar wetenschap en uitvaartbranche elkaar vinden in gedeelde academische interesse rondom de dood, gedenken en uitvaartcultuur. De Funeraire Academie bevordert en structureert die ontmoeting. Meer informatie over het programma op www.totzover.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids