Normal_download__2_

Leden van de Leidse studentenvereniging Quintus zijn verantwoordelijk voor het bekladden van een regenboogzebrapad in oktober. Het incident, waarbij een student de Hitlergroet bracht, vond plaats tijdens de ontgroening voor eerstejaars. Dit meldt Volkskrant.

Het bestuur van Quintus maakte dinsdag bekend dat de betrokkenen lid zijn van de studentenvereniging. Het gaat om studenten tussen de 19 en 21 jaar. Quintus laat weten de actie ten zeerste af te keuren. Zowel de betrokken eerstejaars als de leden van de ontgroeningscommissie zijn geschorst en de vereniging doet onderzoek naar de actie. 
 
In de nacht van 17 oktober verfden de studenten het regenboogzebrapad, dat recent was geplaatst om aandacht te vragen voor de LHTB-gemeenschap, over met rode verf. Naar wat nu blijkt was dit onderdeel van de ontgroening voor eerstejaars. Hiermee voldeden zij aan de opdracht om een stunt te bedenken die veel media-aandacht zou opleveren. Een barman in een nabijgelegen café filmde het incident en legde daarmee ook vast hoe één van de studenten na afloop zijn bovenkleding uittrekt en de Hitlergroet uitbrengt.
 
Homobelangenvereniging COC reageerde geschokt en de gemeente Leiden deed aangifte. De politie hield twee weken geleden de verdachten al aan.
 
De ontgroening ligt al langer onder vuur, onder ander door incidenten bij de Groninger studentvereniging Vindicat. De Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen willen de ontgroeningen stoppen. De gemeente Leiden zal binnenkort met studentenvereniging in gesprek gaan over ontgroeningsactiviteiten. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids