Normal_erasmus_universiteit

De Erasmus Universiteit Rotterdam trekt steeds meer internationale studenten. Het aantal studenten uit het buitenland is dit collegejaar toegenomen met 13 procent tot ruim 5.300. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van het aantal studenten op 1 oktober. De totale studentenpopulatie bedraagt nu circa 26.000. Voor het eerst telt de Erasmus Universiteit meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. Dit meldt de Erasmus Universiteit.

Het aantal internationale studenten aan de Erasmus Universiteit blijft sterk doorgroeien. Dit collegejaar kwamen 13 procent meer studenten uit het buitenland naar Rotterdam: 5.385, tegen 4.730 op 1 oktober 2015. Momenteel is een vijfde van het totaal aantal studenten afkomstig uit het buitenland. De Erasmus Universiteit telt zo’n 130 nationaliteiten, de meeste internationale studenten komen uit Duitsland, Griekenland, China, Frankrijk en Italië.
 
De groei van het aantal internationale studenten hangt samen met een aantal factoren. Zo zijn er steeds meer internationale (Engelstalige) bachelor- en masterprogramma’s. Ook speelt de goede reputatie een rol van zowel de universiteit als van Rotterdam. Tenslotte trekken alle Nederlandse universiteiten meer internationale studenten door de toenemende bekendheid van het goede universitaire onderwijs in Nederland.
 
Op 1 oktober 2016 bedroeg de omvang van de studentenpopulatie 25.784 studenten, tegen 23.898 op dezelfde datum een jaar eerder (+7,8 procent). Zowel het aantal bachelor- als masterstudenten is met 7 procent gegroeid. Voor het eerst telt de Erasmus Universiteit verder meer vrouwelijke dan mannelijke studenten (50,3 tegen 49,7 procent). Opvallend is de stijging van het aantal nieuwe studenten. Dit jaar staan er 8.084 studenten voor het eerst ingeschreven door zowel de instroom van eerstejaarsstudenten als nieuwe masterstudenten. 
 
Jaarlijks maakt elke universiteit op 1 oktober de balans op van het aantal studenten en inschrijvingen. De 1 oktober-telling is een momentopname; de cijfers kunnen daarna nog iets wijzigen, omdat de registratie van studenten een doorlopend proces is waarbij er correcties op het verleden toegepast worden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids