Normal_ut__universiteit_twente

De Medische Inspiratorprijs van ZonMW voor het meest inspirerende samenwerkingsverband is uitgereikt aan UT-studente technische geneeskunde Anke Christenhusz en Yannick Wouters, arts bij het Radboudumc. Ze hebben de prijs gekregen voor het project sneldiagnostiek van bloedbaaninfecties bij patiënten met darmfalen. Dat meldt Universiteit Twente.

De jury vond het project van Wouters en Christenhusz van groot belang voor deze patiënten, die voeding via een infuus in de bloedbaan krijgen. Bloedvergiftigingen zijn immers levensbedreigend. Als patiënt en technische geneeskunde student is Christenhusz een aanwinst voor het onderzoek. Het onderzoek levert een bijdrage aan het ontwikkelen van een DNA-sneltest waarmee al binnen 4 uur een ziekteverwekker kan worden aangetoond, waardoor er vrijwel direct de juiste behandeling worden gestart, en de patiënten veel sneller weer gezond zijn en naar huis kunnen.

De Medische Inspirator is een stimuleringsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt en onderzoeker en omvat een geldbedrag van 75 duizend euro. Middels inspirerende filmpjes wil ZonMW patiënten aanmoedigen zelf actie te ondernemen en onderzoekers te stimuleren om patiënten te betrekken bij hun onderzoek. De focus ligt daarbij op de behoefte van de patiënten. De prijs komt vanuit het ZonMw-programma Medische Producten Nieuw en Nodig. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids