Normal_kinderen_wetenschap

Open science vergt dat er op een andere, creatieve manier naar evaluatie en waardering van onderzoek wordt gekeken. Dat stelde prof. mr. Anja Oskamp, rector magnificus van de Open Universiteit, bij de viering van de dies natalis van de Open Universiteit gisteren. De 32e dies natalis stond in het teken van open science en open data. Dat meldt de Open Universiteit.

“Laten we actief zoeken naar manieren om niet alleen publicaties maar ook lopend onderzoek beter te delen”, zegt Oskamp. Na de inleiding door de rector magnificus, hield de president van de KNAW, prof.dr. José van Dijck, de diesrede waarop prof. dr. Corien Prins, hoogleraar recht en informatisering, reageerde. De zitting werd afgesloten met een paneldiscussie waarin ook de stelling of het debat niet te veel over 'open' en te weinig over 'science' gaat aan bod kwam.

De Nederlandse universiteiten maken zich sterk voor open toegang tot wetenschappelijke publicaties en optimaal hergebruik van onderzoeksdata. Resultaten van wetenschappelijk onderzoek, maar ook de data waarop deze resultaten gebaseerd zijn, zijn vaak moeilijk toegankelijk. Onderzoeksmethoden en de wijze van dataverzameling zijn niet altijd even transparant. De noodzaak om een systeem te vinden om alle aspecten van wetenschapsbeoefening inzichtelijk te maken, lijkt evident. Maar er zijn ook haken en ogen. Zal bijvoorbeeld het gedrag van onderzoekers beïnvloed worden door open science /open data? Corien Prins had het daarom over 'Open science, open data. Van ambitie naar realiteit'.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids