Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

CBS initieert een samenwerking van unieke omvang op het gebied van big data met de lancering van het Center for Big Data Statistics (CBDS). Binnen het CBDS gaan nationale en internationale partijen uit de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en het onderwijs samenwerken op het gebied van big data-technologie en big data-methoden voor de productie van officiële statistieken. Het CBDS gaat op 27 september 2016 officieel van start. Dat meldt CBS.

Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur-generaal van CBS: "Big data heeft het potentieel de statistiekvoorziening sneller, beter en gedetailleerder te maken, met minder kosten en minder administratieve lasten. Veel organisaties investeren momenteel in big data-technologie. Het is nog niet zo eenvoudig om op basis van big data statistieken van hoge kwaliteit te produceren. Het waarborgen van zowel kwaliteit als continuïteit is aanzienlijk complexer." CBS speelt al decennia lang de rol van dataknooppunt voor beleid en wetenschap en ziet in big data-technologie kansen om de statistiek en het statistisch proces te vernieuwen.

Het CBDS wil de statistiekvoorziening actueler maken, nieuwe statistieken produceren en bij bestaande statistieken meer verdieping naar bijvoorbeeld regio of sector aanbrengen. Het CBDS gaat op 27 september van start met een internationaal netwerk van partners.

De universiteiten van Maastricht, Amsterdam, Leiden en Twente, de Open Universiteit en de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) zijn bij de start de Nederlandse academische partners van het CBDS. Emile Aarts, rector magnificus van Tilburg University en één van de initiatiefnemers van de JADS, licht toe: "Big data dringt in toenemende mate door in alle geledingen van de maatschappij. Nieuwe kennis op het gebied van big data wordt via deze samenwerking versterkt."

De Brightlands Smart Services Campus is ook partner van het CBDS. Peter Verkoulen, CEO van de Brightlands Smart Services Campus, zegt hierover: “Ik ben erg blij met onze strategische samenwerking met CBS, onze ‘buurman’ in Heerlen. Het CBDS-initiatief geeft een enorme impuls aan de activiteiten op onze campus. Onze studenten, wetenschappers, start-ups en overige bedrijven en instellingen staan te popelen om aan dit initiatief bij te gaan dragen." 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids