Normal_man_vrouw_werk_baan_emancipatie346

In de huidige Nederlandse arbeidsmarkt vraagt slechts 5,7 procent van de vacatures een universitair denkniveau of diploma. Daarentegen zijn er viermaal zo veel vacatures voor werkzoekenden met een hbo-diploma. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna.

Het aantal vacatures in Nederland die een universitair diploma of niveau vereisen vormen in Nederland slechts 5,7 procent van het vacature aanbod. Vacatures waar een hbo-diploma of denkniveau wordt gevraagd vormen 24,2 procent van het aanbod. Dit betekent dat er slechts één vacature beschikbaar is per 12 wo-afgestudeerden. Voor hbo-afgestudeerden is er één vacature beschikbaar per drie hbo-afgestudeerden.
 
Er bestaan tevens grote regionale verschillen. In Utrecht is 8,1 procent van de lokale vacatures voor wo-niveau werkzoekenden. In Friesland daarentegen is slechts 2,3 procent van het aanbod voor werkzoekenden met een wo-diploma of denkniveau.
 
Werkzoekenden met een wo-diploma kunnen wel op een beter loon hopen: het geadverteerde salaris voor wo-niveau vacatures ligt gemiddeld 9.4 procent hoger dan hbo-niveau vacatures. Toch blijken ook hier de regionale verschillen groot. Het grootste verschil in geadverteerd salaris is in Noord-Holland, waar het salaris voor wo-niveau vacatures maar liefst 17,4 procent hoger ligt dan voor hbo-niveau vacatures. Opmerkelijk is dat in Gelderland het salaris voor wo-niveau vacatures net geen 1 procent lager ligt dan voor hbo-niveau vacatures.
 
Thomas De Schuyter, Country Manager van Nederland bij Adzuna, reageert: "Door het kleine aanbod wo-niveau vacatures is de waarde van een wo-diploma zeker in vraag te stellen. Voor alle wo-niveau werkzoekenden die een baan kunnen vinden op hun niveau, is het hogere loon zeker een plus. Alle overige werkzoekenden moeten kijken naar vacatures die onder het niveau van hun diploma liggen."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids