Logo_7d4c59cc-07fc-4b7f-87f9-5657d4ec3b30

Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) treden toe tot het Netherlands Centre for One Health (NCOH). In dit kenniscentrum werken experts van Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Wageningen University & Research, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam op het gebied van gezondheid en diergeneeskunde samen. De komst van de Leidse instellingen versterkt het academische netwerk waarin onder andere het probleem van antimicrobiële resistentie wordt onderzocht. Dat meldt NCOH.

"Het LUMC wil graag samenwerken met onderzoeksgroepen, zowel medisch als niet medisch die actief zijn in het gebied van infecties en immuniteit. Deze samenwerking zal leiden tot meer inzicht en kennis over de kans dat infectieziekte overspringen van dier naar mens en een toenemende resistentie voor geneesmiddelen. Ook leidt het tot nieuwe ontwikkeling bij het ontwerpen van immuuntherapie en vaccinaties om ons te beschermen tegen infecties die van dieren afkomstig zijn en deze te behandelen’, zegt prof. Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC.

“De problemen die samenhangen met antibiotica en resistentie daarvoor zijn enorm”, vult Geert de Snoo, decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden aan. “We hebben veel ervaring met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en antibiotica. Door de kennis van de partners van het NCOH te bundelen, neemt de kans toe een belangrijke bijdrage te leveren om de dreiging van besmettelijke ziekten het hoofd te bieden. Zo wordt het NCOH een aantrekkelijkere partner voor regeringen en de industrie. Soortgelijke ontwikkelingen zijn ook in Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaande.”

Het NCOH is opgericht door Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Wageningen University & Research, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. “Wij zijn blij dat ook Universiteit Leiden en LUMC zich hebben aangesloten bij het NCOH waarin toonaangevende Nederlandse academische onderzoekscentra samen actief zijn op het gebied van het thema One Health. De nieuwe partners Universiteit Leiden en LUMC bieden een belangrijke toegevoegde waarde om samen de ambities van NCOH te realiseren. Wij zullen onze krachten bundelen op het gebied van gezondheid, diergeneeskunde en milieu om vraagstukken integraal en interdisciplinair aan te pakken”, aldus Martin Scholten, voorzitter van de Supervisory Board van het NCOH.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids