Logo_nwo_logo

Vier toponderzoekers hebben de NWO-Spinozapremie ontvangen uit handen van staatssecretaris Dekker van Onderwijs en NWO-voorzitter Jos Engelen. De Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Fysisch-organisch chemicus Wilhelm Huck, filosoof Lodi Nauta, internist/infectioloog Mihai Netea en nanofysicus Bart van Wees presenteerden tijdens de feestelijke uitreiking hun plannen met de onderzoekspremie van 2,5 miljoen euro per persoon. Dat meldt NWO.

Met de NWO-Spinozapremie kunnen de vier wetenschappers baanbrekend onderzoek doen. NWO-voorzitter Jos Engelen: “Het is fantastisch om een premie uit te mogen reiken die de beste wetenschappers van ons land in staat stelt nieuwe grenzen te verkennen en bij te dragen aan het beantwoorden van belangrijke vragen; bijvoorbeeld op het gebied van ziekte en gezondheid, of duurzame energieopwekking.”

Laureaat Bart van Wees, hoogleraar Technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontwikkelt en bestudeert nieuwe nanomaterialen en -devices die bijvoorbeeld in efficiëntere zonnecellen gebruikt kunnen worden. Mihai Netea, hoogleraar Experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc, gaat met de Spinozapremie onderzoek doen naar het immuunsysteem. Wilhelm Huck, laureaat en hoogleraar aan de Radboud Universiteit, hoopt met de premie te achterhalen hoe levende cellen werken, om die uiteindelijk synthetisch na te kunnen bootsen. Lodi Nauta, hoogleraar Geschiedenis van de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is de eerste filosoof die de premie sinds het bestaan ervan ontvangt. Nauta bouwt met de premie een groep op die onderzoek gaat doen naar de intellectuele wortels van de Verlichting.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids