Normal_splitsing__fusie__keuzeweg__samenwerking

De bestuurlijke samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft nauwelijks meerwaarde gehad. Dat blijkt uit onderzoek van de adviesbureaus Berenschot en Deloitte naar de bestuurlijke samenwerking tussen de hogeschool en universiteit. Op basis van de rapporten geeft het College van Bestuur er de voorkeur aan voor beide instellingen weer een eigen bestuur in te stellen. Dat melden UvA en HvA.

Uit het onderzoek blijkt dat de samenvoeging van de diensten niet zozeer heeft geleid tot schaal- en efficiencyvoordelen, maar wel dat het aanbod en de kwaliteit van de dienstverlening zijn vergroot. Het College van Bestuur wil daarom een beëindiging van de bestuurlijke personele unie, maar benadrukt wel het belang om het goede van de samenwerking te behouden.

Voorzitter van het College van Bestuur, Geert ten Dam, laat weten de komende periode eerst de rapporten intern te willen bespreken. “Daarom organiseren we gesprekken met het management, de medezeggenschap en de medewerkers en studenten van de UvA en HvA. In die gesprekken gaat het niet alleen over het beëindigen van de personele unie, maar ook over hoe we het goede van de samenwerking kunnen behouden, zowel in onderwijs en onderzoek als in de gezamenlijke dienstverlening.”

Vanaf 2003 gingen de Amsterdamse hogeschool en universiteit op bestuurlijk niveau samenwerken. Oorspronkelijk was het plan om volledig te fuseren, maar dat is nooit gebeurd. Voor 1 januari wil het College van Bestuur tot een definitief besluit komen over de inrichting van het bestuur en de ondersteunende diensten. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids