Normal_harde_schijf_laptop_media_digitaal

De universiteiten willen komend jaar gezamenlijk werken aan een uniek initiatief: Nederland als hoogontwikkeld, goed georganiseerd kennisland met uitstekende fysieke, digitale en maatschappelijke infrastructuren voorop te laten lopen. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: “Net zoals ons land wereldwijd al bekendstaat om zijn succesvolle strijd tegen het water, zo kan het ook een proeftuin en een gidsland worden voor effectieve en efficiënte informatietechnologie die de mensen en hun samenleving dient.” Dit meldt de VSNU.

Volgens de universiteiten ontstaat wereldwijd grote behoefte aan antwoorden op uitdagingen rond de opkomst van nieuwe technologie. Digitalisering verandert elk aspect van samenlevingen ingrijpend: van onderwijs tot gezondheidszorg, van transport tot woningbouw, van landbouw tot industrie, van infrastructuur tot democratische rechtsstaat, van dienstverlening tot media en entertainment. Overal staan ontwikkelingen voor de deur die nog maar kortgeleden sciencefiction leken. De nieuwe technologie biedt grote mogelijkheden maar brengt ook nieuwe dilemma’s en schaduwkanten. De kunst is om technologie en samenleving optimaal op elkaar aan te laten sluiten.
 
De universiteiten willen in gesprek met maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en overheid om het initiatief verder vorm te geven. De ambitie sluit aan bij de oproep van VNO-NCW in ‘NL Next Level’ om substantieel in digitalisering te investeren. Duidelijk is dat universiteiten veel bestaand onderzoek gaan bundelen en coördineren. Er zullen gerichte, substantiële stimulansen moeten komen voor onderzoeksprogramma’s waarin veel relevante disciplines samenwerken. Het aantrekken en opleiden van nieuw wetenschappelijk talent in digitale wetenschappen is cruciaal, net als het uitbouwen en versterken van de technologische en laboratoriuminfrastructuur die hiervoor nodig is.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids