Normal_24f9cfaa-0720-499b-9052-85480ad27ef2

Minister Bussemaker van Onderwijs opent op vrijdag 16 september het nieuwe EYE Collectiecentrum. EYE Collectiecentrum is naast een depot ook een modern expertisecentrum waar een internationaal publiek van wetenschappers, filmmakers en studenten de collecties kan raadplegen. Dat meldt EYE.

In de EYE Study op de begane grond kunnen professionals terecht om films te kijken, te researchen en de overige collecties te raadplegen, zoals boeken, tijdschriften, dvd’s, affiches, foto’s, persoons- en instellingsarchieven, scenario’s, audiocollectie, bladmuziek en filmapparatuur. Het centrum zal functioneren als laboratorium voor onderzoek naar en hergebruik van de collectie, met een eigen Artists/Scholars-in-Residence programma. De multifunctionele filmzaal met 30 stoelen zal onder meer worden ingezet voor bijeenkomsten met filmmakers, persvoorstellingen en academische workshops over het conserveren, restaureren, digitaliseren en presenteren van de collectie, die uit ruim 40.000 films bestaat.

Het EYE Collectiecentrum biedt een duurzame oplossing voor de jarenlange problematiek rond de oude depots van EYE, die weinig efficiënt over diverse locaties in Noord-Holland waren verspreid. In het nieuwe Collectiecentrum zitten drie werkterreinen samen onder één dak: conservering, restauratie en onderzoek.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids