Normal_euro_geld_betalen_consument

Een vervolgstudie is voor veel studenten onbetaalbaar geworden, omdat het gemiddeld 9.000 euro per jaar kost, schrijft de Volkskrant. Hierdoor is het aantal studenten afgenomen met ruim een derde naar 22.000 studenten. Voor de student die toch goedkoop een tweede studie wil volgen, heeft RTL Z enkele alternatieven op een rijtje gezet. Dit meldt RTL Z.

Een eerste studie kost een student bijna 2000 euro per jaar aan collegegeld. Voor een tweede studie betaalt een student gemiddeld 9000 euro. Instellingen mogen dan zelf bepalen hoe duur een opleiding is. Een uitzondering hierop vormen studies in de gezondheidszorg of in het onderwijs. Als een student voor het eerst in één van deze sectoren een studie volgt, kan dit tegen het wettelijk vastgesteld collegegeld. Het maakt niet uit of dit zijn tweede, derde of vierde studie is.
 
Een andere manier om goedkoper een tweede studie te volgen is om het afstuderen van de eerste studie uit te stellen. Als een student minimaal zes maanden voor de afronding van de eerste studie begint aan een tweede studie, dan geldt het wettelijk collegegeld voor de hele tweede studie. Dit blijft ook gelden als de eerste studie is afgerond.
 
Een derde manier voor een goedkope tweede studie is het volgen van een technische opleiding aan de Technische Universiteit Delft en de TU Eindhoven. Deze universiteiten doen niet mee aan de verhoogde tarieven. Een tweede studie volgen is daar net zo duur als een eerste studie.
 
De laatste optie is om een studie in Duitsland of België te volgen. Daar ligt het collegegeld beduidend lager. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids