Normal_e-learning__leren__online

Steeds meer universiteiten bieden online cursussen aan. Deze Massive Open Online Courses (MOOC's) worden massaal door mensen over de hele wereld gevolgd. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Met de online cursussen willen universiteiten hun kennis delen met zoveel mogelijk mensen. Via video's maken ze een cursus van vaak een paar weken. Eenmaal online is de cursus voor iedereen te volgen, in hun eigen tijd en op hun eigen plaats. 
 
Er zijn inmiddels een kleine 100 cursussen van Nederlandse universiteiten te volgen via internet. Daarvoor hebben ruim twee miljoen mensen zich ingeschreven. De meeste cursisten komen uit de Verenigde Staten. Het zijn vooral afgestudeerden die hun kennis willen bijspijkeren, maar ook geëmigreerde Nederlanders maken dankbaar gebruik van het aanbod. 
 
Zo is een universitaire cursus voor iedereen bereikbaar. Studenten kunnen echter geen studiepunten met de cursussen verdienen. Of een student daadwerkelijk de cursus heeft gevolgd en de toets heeft gedaan, is namelijk oncontroleerbaar.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids