Logo_rug_logo_rijksuniversiteit_groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zal naar verwachting in 2017 als eerste Nederlandse universiteit een branch campus openen in China. De RUG, China Agricultural University (CAU) en de stad Yantai hebben bij de Chinese autoriteiten een aanvraag ingediend voor oprichting van de campus in de kustplaats Yantai. Als onderdeel van de aanvraagprocedure hielden de samenwerkende organisaties op 26 juli een evaluatiebijeenkomst. Hierbij waren experts van het Chinese onderwijsministerie aanwezig. De RuG kijkt tevreden terug op deze bijeenkomst. Dit meldt de RUG.

Tijdens de evaluatiebijeenkomst gaf plaatsvervangend ambassadeur André Driessen, in het bijzijn van het onderwijsministerie, de Chinese universiteit, de stad Yantai en provincie Shandong, een toespraak over het belang van internationalisering en samenwerking voor de totstandkoming van de branch campus. Sibrand Poppema, collegevoorzitter van de RUG, heeft een positief gevoel overgehouden aan de bijeenkomst. Alle vragen van de commissie zijn naar tevredenheid beantwoord. “Ik heb de indruk dat we onze plannen goed hebben gepresenteerd, de reacties van de commissie waren positief”, aldus Poppema.

Nu de bijeenkomst achter de rug is, moeten de samenwerkende partijen de uiteindelijke beoordeling van de aanvraag afwachten. Zodra de goedkeuring binnen is, neemt de RUG een definitief besluit voor oprichting van de campus. Dit in medenzeggenschap van de raad van toezicht van de universiteit en het ministerie van Onderwijs.

Na een voorbereidend jaar in 2016 zullen Chinese en andere internationale studenten vanaf 2017 in Yantai beginnen aan een RUG-studie en uiteindelijk een-RUG diploma behalen. Overeenkomstig de regels voor het vestigen van Nederlandse kennisinstellingen in het buitenland zullen de studenten één jaar van hun opleiding op de home campus in Groningen volgen. Dit biedt ook grote kansen voor studenten uit Groningen om buitenlandervaring op te doen in China. Ook zal het veel werkgelegenheid opleveren voor Nederlandse academici. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids