Normal_onderzoek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 22 veelbelovende onderzoekers Rubiconbeurzen toegekend. De onderzoekers gaan hiermee aan buitenlandse topinstituten onderzoek doen naar onder andere zwaartekrachtsgolven, slaapregulatie en de legitimiteit van preventief ingrijpen bij potentiële terroristen. Dat meldt NWO. 

In totaal waren er 100 aanvragen gedaan voor de Rubiconbeurzen. De onderzoekers gaan naar verschillende buitenlandse toptinstituten. Twee onderzoekers gaan naar Australië, één naar Zwitserland, twee naar Duitsland, zeven naar Verenigd Koninkrijk en tien naar de Verenigde Staten.

Het programma Rubicon is bedoeld om veelbelovende, recent gepromoveerde onderzoekers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Het opdoen van buitenlandervaring wordt gezien als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière. De laureaten uit deze financieringsronde gaan voornamelijk naar onderzoeksinstituten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De toekenningen betreffen de eerste financieringsronde van 2016.

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon, voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden. NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap. 

© Nationale Onderwijsgids