Normal_universiteit_twente_ut__voortaan_gebruiken_als_logo

De Universiteit Twente gaat vier eredoctoraten uitreiken. Biomechatronicus prof. Hugh Herr, oud-politica Neelie Kroes, nanotechnoloog prof. Christoph Gerber en statisticus prof Edward Tufte ontvangen een eredoctoraat tijdens de viering van de 55e Dies Natalis van de universiteit, op 25 november. Rector Ed Brinksma heeft de namen bekend gemaakt tijdens de afsluiting van het academisch jaar. Dat meldt Universiteit Twente.

Prof. Herr leidt op dit moment de Biomechatronica-groep binnen het MIT Media Lab in Cambridge, Massachusetts. Hij heeft 72 patenten op zijn naam staan en richtte onder meer het bedrijf BIONX op. Neelie Kroes maakt zich hard voor de belangen van startende ondernemers en digitale innovatie. Als Europees Commissaris voor de mededinging, en later voor de digitale agenda, heeft zij nadrukkelijk haar stempel gedrukt op de digitale transformatie. Ook heeft zij zich altijd hard gemaakt voor de emancipatie van vrouwen in de techniek en in leidinggevende functies, en zij is voor velen een rolmodel.

Christoph Gerber is een pionier op het gebied van twee microscopietechnieken op de schaal van atomen: Scanning Tunneling Microscopy (STM) en Atomic Force Microscopy (AFM).  Gerber, die ook aan de wieg stond van het Swiss Nanoscience Institute SNI, weet tal van studenten en wetenschappers te inspireren met zijn werk en zijn ‘just do it’ mentaliteit. Edward Tufte is statisticus én kunstenaar. Hij is vooral bekend door zijn werk op het gebied van het visualiseren van data. Zijn boeken over zorgvuldige ‘information design’ en goede visualisatie zijn standaardwerken en inspireren wetenschappers in uiteenlopende disciplines, zoals de cartografen van de UT-faculteit ITC.

De Universiteit Twente beloont elke vijf jaar mensen die zich op een uitzonderlijke manier hebben ingespannen voor de wetenschap en/of de maatschappij. Het eredoctoraat is een bijzonder eerbewijs, uit te reiken tijdens de Dies Natalis, de verjaardag van de universiteit. De ontvangers mogen de titel doctor honoris causa dragen.

© Nationale Onderwijsgids