Logo_logo_mundial

De Tilburgse hoogleraar Sociale Psychologie Ilja van Beest zal op zaterdag 25 juni een sociaal experiment uitvoeren tijdens Festival Mundial in Tilburg. De resultaten van dit wetenschappelijk experiment worden later in de avond in de Kennismakerij gepresenteerd tijdens een half uur durend college. Dat meldt Tilburg University.

De samenwerking tussen Tilburg University en Festival Mundial komt voort uit de gedeelde doelstelling om actief bij te dragen aan de samenleving, door de maatschappij te dienen en beter te maken voor burgers. Het aan de kaak stellen van maatschappelijke (mondiale) problematiek als angst, veiligheid of cyberpesten hoort daar ook bij.

Het experiment (waarvan het onderwerp nog niet bekendgemaakt wordt om het experiment niet te beïnvloeden) wordt uitgevoerd op Mundial en is een opwarmer voor de Night University, een eendaags wetenschappelijk festival op de campus van Tilburg University, dat zal plaatsvinden op 5 oktober 2016 en in het teken staat van ‘Face your Fears’.

In ruim 50 programma-onderdelen worden bezoekers uitgedaagd hun angsten te leren begrijpen en onder ogen te zien door bekende sprekers en wetenschappers, artiesten en muzikanten. Tilburgers, studenten, scholieren, kinderen, ouders, alumni, iedereen is welkom op dit gratis festival.

Hoogleraar Ilja van Beest voerde vorig jaar tijdens de Tilburgse kermis ook een opvallend experiment uit, gebaseerd op zijn onderzoek Astma in de Achtbaan. Met dat onderzoek won hij in 2010 de zogenaamde IG-Nobelprijs. Deze alternatieve Nobelprijs is bestemd voor wetenschappers van wie het onderzoek mensen eerst laat lachen, maar later aan het denken zet. 

© Nationale Onderwijsgids