Normal_neelie_kroes__portret

Neelie Kroes, special envoy vanuit Startup Delta, heeft tijdens haar bezoek aan de Universiteit Twente (UT) en Kennispark als eerste de resultaten van een onderzoek naar studentondernemerschap in Twente ontvangen. Uit het onderzoek naar ondernemendheid van de volledige studentenpopulatie bleek dat zo'n 3 procent van de studenten van Saxion en Universiteit Twente reeds ondernemer is, daarnaast heeft de meerderheid van de studenten ondernemersaspiraties. Dat meldt Universiteit Twente.

Meer dan de helft van de studenten aan de Universiteit Twente overweegt een bedrijf te beginnen. 13 procent weet al zeker dat ze een bedrijf willen starten en 3,5 procent van de studenten is zelfs al een bedrijf begonnen. Onder Saxion-studenten ligt dit percentage zelfs nog iets hoger, meer dan 60 procent van de studenten overweegt namelijk een eigen onderneming opzetten. 735 studenten aan het Saxion hebben reeds een eigen onderneming.

Ondernemerschap bij jonge mensen draagt bij aan een ondernemende en economisch krachtige regio. Vernieuwingen komen vaak bij jonge, hoogopgeleide mensen vandaan die de nieuwste technologische veranderingen gebruiken om te komen tot nieuwe business modellen. Daarom meten Saxion en de Universiteit Twente onder hun studenten de interesse in ondernemerschap.

Tim Wisse, portefeuillehouder Ondernemerschap bij de Student Union van Universiteit Twente: “Dankzij de unieke samenwerking tussen onderwijsinstellingen, de overheid en het bedrijfsleven is in Twente een systeem ontstaan dat werkt. Studenten kunnen hun vaardigheden meteen toepassen in de praktijk en worden gestimuleerd innovaties op de markt te brengen.”

Door het officiële inschrijfsysteem Studielink voor hoger onderwijs te gebruiken als meetinstrument, is de gehele studentenpopulatie vertegenwoordigd in het onderzoek naar ondernemerschap onder studenten aan de UT en Saxion. Iedere student, die zich bij één van deze onderwijsinstellingen inschrijft, wordt een vraag naar zijn/haar intentie tot het opzetten van een eigen bedrijf voorgelegd. De betrouwbaarheid van de data is daarom gewaarborgd. Per student kan gekeken worden hoe de interesse in ondernemerschap in de loop van de studiejaren verschuift.

© Nationale Onderwijsgids