Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

De TU Delft is als hoogste van de Nederlandse universiteiten geëindigd in de ranking van Europe's Most Innovative Universities. De technische universiteit heeft een zevende plek behaald in de top 100. De eerstvolgende Nederlandse universiteit in de lijst is de TU Eindhoven op de 16e plek. Op plek nummer 26 van de lijst staat de Erasmus University Rotterdam. Dat melden Reuters en TU Eindhoven.

De top 100 van de meest innovatieve universiteiten in Europa wordt aangevoerd door KU Leuven (België). Het Imperial College Londen staat op de tweede plek, gevolgd door Cambridge. Reuters stelt dat vooral technische universiteiten de boventoon voeren in het overzicht. Het gaat dan met name om die instellingen die een focus hebben op toegepast wetenschappelijk onderzoek en toegepaste wetenschappen.

Negen Nederlandse universiteiten staan in de top 100. Naast de drie hoogst geëindigde Nederlandse universiteiten zijn dit: Universiteit Leiden (plek 38), Universiteit Utrecht (plek 47), Universiteit van Amsterdam (plek 51), Universiteit Twente (plek 63), Rijksuniversiteit Groningen (plek 68) en Universiteit Maastricht (plek 76).

De lijst met Europe's Most Innovative Universities is voor het eerst verschenen. De ranking van Reuters is het resultaat van een wereldwijd onderzoek onder ruim 600 organisaties uit het onderwijs, de non-profitsector en binnen overheidsgebonden onderzoeksinstellingen. Daarbij is gekeken naar de impact van wetenschappelijk onderzoek en valorisatie, het vermarkten van kennis. Reuters baseert zich bij het samenstellen van de ranking op gegevens van Thomson Reuters Intellectual Property & Science en onderzoeksfora als InCites, Web of Science, Derwent Innovations Index en de Patents Citation Index. Het gaat onder andere om een mix van wetenschappelijke publicaties, co-publicaties met de industrie, patentaanvragen en citaties van patenten. 

© Nationale Onderwijsgids