Fotografie Studio VU

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten per direct te stoppen met het bindend studieadvies in het tweede studiejaar. Dit besluit is genomen als reactie op recente uitspraken van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). De universiteit heeft de studenten die direct met deze regeling te maken hebben via de mail geïnformeerd over wat het besluit voor hen betekent. Dat meldt VU.

Eind mei zette de Universiteit Leiden ook al een streep door het experiment met het bindend studieadvies, naar aanleiding van het besluit van CBHO dat de proef gestaakt moest worden. Minister Bussemaker van Onderwijs reageerde hierop dat nog lopende experimenten met het studieadvies beter afgemaakt konden worden, omdat er van de ervaringen wellicht nog wat te leren valt. Vorig jaar nam de Tweede Kamer al een motie van PvdA en CDA aan tegen het bindend studieadvies in het tweede jaar. De reactie van de PvdA op het stoppen van de Universiteit Leiden met het advies was dat het “gewoon einde verhaal” is voor het bindend studieadvies in het tweede jaar.

Voorheen kregen studenten die nog niet alle studiepunten uit het eerste jaar hadden gehaald, maar de studie wel mochten voortzetten in het tweede jaar een bindend studieadvies. In de nieuwe situatie krijgen studenten aan de VU alleen aan het einde van het eerste jaar een bindend studieadvies. Door de werkgroep BSA wordt het bindend studieadvies aan de VU nog wel uitgebreid geëvalueerd. Hierbij komen aspecten als effectiviteit en normering aan de orde. Dat er nu een streep is gezet door het bindend studieadvies wordt ook meegenomen.

© Nationale Onderwijsgids