Normal_brief_geld_vijftig

3400 topmensen uit wetenschap, onderzoek en bedrijfsleven roepen de Europese Unie op om 1 miljard euro te investeren in de doorontwikkeling van quantumtechnologie. Met deze oproep, het Quantum Manifest, steunen zij het initiatief van minister Henk Kamp en eurocommissaris Günther Oettinger om te komen tot één Europees programma voor quantumtechnologie. 

Minister Henk Kamp van Economische Zaken, tevens EU-voorzitter: “Wereldwijd is er een technologie wedloop gaande tussen onderzoekers uit Europa, de Verenigde Staten en China om de quantumcomputer met extra rekenkracht als eerste te ontwikkelen. Met steun van het kabinet neemt het Nederlandse onderzoeksinstituut QuTech een leidende positie in. Om de veelbelovende technologie door te ontwikkelen tot praktische toepassingen, is Europese samenwerking nodig. Alleen dan slagen wij er in om niet alleen in wetenschappelijk, maar ook in economisch opzicht te profiteren van de mogelijkheden die de quantumtechnologie in de toekomst biedt.”

Nederland spant zich tijdens het Europees voorzitterschap in om leidende onderzoeksinstituten voor quantumtechnologie, zoals QuTech, en bedrijven in Europa te verbinden in een gezamenlijk programma. Ons land is om die reden gastheer van de speciale Quantum Europe-conferentie waar 300 wetenschappers en ondernemers samenkomen. Ook na het voorzitterschap houdt Nederland een coördinerende rol in de voorbereidingen voor het Europese programma voor quantumtechnologie.

Naast financiële bijdragen door bedrijven als Microsoft en Intel, investeert het kabinet meer dan 146 miljoen euro in QuTech in tien jaar tijd. In 2014 is het onderzoeksinstituut door het kabinet benoemd tot één van de vier Nationale Iconen. Dit zijn innovaties die de potentie hebben om te zorgen voor toekomstige welvaart en die bij kunnen dragen aan het oplossen van mondiale vraagstukken.

© Nationale Onderwijsgids