Normal_wetenschap_onderzoek_microscoop

Door een wetenschappelijk tijdschrift zijn opnieuw publicaties van oud-hoogleraar psychologie Jens Förster van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ingetrokken. Het tijdschrift had eerder twee artikelen geplaatst, maar deze zouden “hoogstwaarschijnlijk vervalste data bevatten”. Eerder werden al acht artikelen van Förster ingetrokken op verdenking van manipulatie van een grote hoeveelheid onderzoeksgegevens. Dat meldt Folia.

Tussen 2007 en 2014 zou Förster hebben gefraudeerd met wetenschappelijke publicaties. De UvA gaf toen al aan dat de publicaties van de oud-hoogleraar 'te mooi om waar te zijn'. De fraude kwam aan het licht tijdens een onderzoek van statistische experts van de UvA. In 2014 werd Förster ook al verdacht van fraude, toen adviseerde het Landelijke Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) de UvA om een artikel van de sociaal-psycholoog terug te trekken. De hoogleraar zou toen al uit eigen beweging ontslag hebben genomen bij de UvA, waardoor de universiteit het er eerst bij wilde laten. Op verzoek van onder meer de decaan van de faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen besloot het bestuur toch aanvullend feitenonderzoek te laten doen.

Drie statistische experts bekijken los van elkaar naar veertien papers van Förster. Volgens de UvA zijn in acht artikelen sterke aanwijzingen gevonden dat de publicaties 'lage waarheidsgetrouwheid' hebben. Van drie studies is het onduidelijk of de resultaten op waarheid gebaseerd zijn. Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten van veel experimenten in de studies te mooi om waar te zijn. De data zouden ofwel verzonnen of gemanipuleerd zijn.

Nu zijn nog twee artikelen van de oud-hoogleraar ingetrokken. De wetenschapsartikelen verschenen in het Journal of Experimental Psychology: General. Nog twee artikelen worden onderzocht. In mei wordt duidelijk of deze ook sporen van fraude bevatten. Förster houdt zelf vol dat hij geen wetenschapsfraude heeft gepleegd.

© Nationale Onderwijsgids