Normal_schrijven_leren_huiswerk_opdracht

Tests voor het vaststellen van dyslexie zijn gemakkelijk te vervalsen, dat zou blijken uit een experiment van VARA-televisieprogramma Rambam. Een undercover redacteur van het programma zou zo onterecht twee dyslexieverklaringen verkregen hebben van specialisten. Dit meldt Volkskrant. 

Volgens redacteur Nesim Ahmadi stellen de tests van dyslexiebureaus niet veel voor. “Bij één bureau duurde de test maar twaalf minuten. Ik moest drie pagina's met woordjes lezen en dat was het. Ik hoefde niets te schrijven.” Bij een ander bureau duurde de test een uur maar in een derde geval was er slechts een telefoongesprek nodig om de verklaring te bemachtigen. “Het is een kwestie van een beetje d's en t's omdraaien en heel langzaam praten en dan heb je je verklaring te pakken”, aldus eindredacteur Erik Noomen.

Studenten met een dyslexieverklaring kunnen bij studievertraging tot 3467 euro terugkrijgen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), als ze onder de oude regeling vallen. De nieuwe regeling vergoedt tot maximaal 1230 euro. DUO zegt nog nooit een geval tegengekomen te zijn van fraude met dyslexieverklaringen. Rambam-redacteur Ahmadi zegt echter diverse studenten gesproken te hebben op universiteiten en hogescholen die vertellen dat het gemakkelijk is om aan zo'n verklaring te komen. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs stelt echter dat een dyslexieverklaring op zichzelf niet voldoende is voor compensatie. Daarvoor is ook een verklaring van de decaan nodig dat de functiebeperking de oorzaak is van de eventuele vertraging.

Volgens voorzitter Remco Reij van de adviesraad van het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie is het niet mogelijk om op basis van een “simpel testjes” vast te stellen of iemand dyslexie heeft. Toch is bij hem bekend dat vrijgevestigde psychologen en orthopedagogen dit soms doen. Dyslexie wordt meestal al op de basisschool vastgesteld. Het gaat dan om zes tot zeven procent van alle kinderen. “In principe zou dat gelijk moeten blijven maar op middelbare scholen zie je die aantallen ineens verdubbelen. Ouders zeggen”heb je zo'n ding nodig? Nou, dan halen we er toch een voor 100 euro?”, aldus Reij. De voorzitter weet niet of dit ook speelt in het hoger onderwijs.

Staatsecretaris Dekker maakt zich zorgen over het groeiend aantal leerlingen met een dyslexieverklaring. Het aantal steeg van 1,6 procent in 2007 naar 10,5 procent vorig jaar. Het College voor Toetsen en Examens besloot onlangs de spellinghulp bij het eindexamen voor leerlingen met dyslexie af te schaffen. De staatssecretaris heeft het college verzocht deze beslissing terug te draaien.

© Nationale Onderwijsgids