Logo_youngandunited2

Young & United heeft zaterdag tijdens de inspiratiedag van de FNV in Amersfoort de nieuwe Actieraad geïnstalleerd. De Raad gaat onder andere bepalen met welke acties bedrijven en politici verder onder druk worden gezet om het jeugdloon af te schaffen. Met hun mobieltjes als stemkastjes kozen de leden van de Actieraad vandaag ook een nieuw bestuur en voorzitter. Dat meldt FNV. 

De 22-jarige Yorrick van der Ent werd door de aanwezige leden gekozen tot voorzitter. De Rotterdammer werkt al zes jaar in de Detailhandel en is sinds het begin actief voor Young & United. “Ik vind het super tof dat ik voorzitter mag zijn van een beweging van jong volwassenen die later hopelijk kan zeggen dat ze Nederland van het jeugdloon hebben verlost”, zegt hij.

Van der Ent is al vier jaar volwassen, maar krijgt al net zo lang jeugdloon. ‘Wat veel mensen niet beseffen, is dat honderdduizenden werkende jong volwassenen met een half loon wel aan allerlei volwassen verplichtingen moeten voldoen. Zelf woon ik al bijna vier jaar op mezelf. Ik heb geen ouders waar ik financieel op kan terugvallen.

Het afschaffen van het jeugdloon is vooral voor scholieren en studenten van belang. Voor ruim driekwart van de eerstejaarsstudenten is een bijbaan onmisbaar om te kunnen studeren. Zij moeten meer gaan werken om rond te kunnen komen of op kamers te kunnen wonen. Onlangs beargumenteerde FNV dat de nieuwe cao supermarkten slecht is voor de studenten, omdat zij voornamelijk in de avonden en weekenden werken en juist daar is het een en ander afgeschaft. De toeslagen voor werken in de avond en op zaterdag worden namelijk afgeschaft. Daar staat een magere loonsverhoging van 1,25 procent per jaar tegenover. 

© Nationale Onderwijsgids